İnternet sitelerindeki sağ tık engeli nasıl kaldırılır?

17 Aralık, 2016
Sağ tık engeli nasıl kaldırılır?
Sağ tık engeli nasıl kaldırılır?
Blog yazarları olarak özenle hazırladığımız içeriklerin kopyalanmasını pek hoş karşılamasak ta bazı özel durumlarda farenin sağ tuşu ile ziyaret ettiğimiz sitelerde bulunan resim veya yazıyı kopyalama ihtiyacı duyabiliriz. Sağ tık engelleme kodu tabi bu duruma engel olacaktır. İşte bu yazımda script kod ile engellenen sağ tık sorununun nasıl aşılacağından bahsettim.

Her ne kadar tezat bir durum söz konusu olsa da daha önce paylaştığım sağ tık engelleme kodu ile sizde bloglarınıza veya web sitelerinize sağ tık engeli koyabilirsiniz.

Sitelere eklenen basit bir kod sayesinde farelerin sağ tuşunun tıklanmasını ve içeriklerin kopyalanmasını engelleyen kodu, Google Chrome'da basit bir yöntemle pasifleştirebiliriz.

Sağ tık engeli nasıl kaldırılır?


1. Google Chrome'da sağ üst köşede yer alan üst üste olan 3 noktaya tıklayın ve "Ayarlar" ı seçin.

2. Ayarlar sayfasında en alt kısımda bulunan "Gelişmiş ayarları göster..." daha sonra "Gizlilik" ve ardından "İçerik ayarları.." sekmelerine tıklayın.

3. Açılan sayfada "JavaScript" bölümüne ulaşın.
Google Chrome
Google Chrome
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi JavaScript bölümünde isterseniz "Hiçbir sitenin JavaScript çalıştırmasına izin verme" seçeneğini seçebilirsiniz. Ama bunu seçerek tüm girdiğiniz sitelerin JavaScript kodlarını engellemiş olursunuz. Yani sadece sağ tık engeli kaldırmaz varsa slayt bölümü gibi JavaScript kodlarıyla çalışan tüm kodları engellemiş olursunuz. Bunun yerine...

4. "İstisnaları yönet" e tıklayarak, farenin sağ tuş engelinin kalkmasını istediğiniz sitelerin adresini ekleyebilir ve eklediğiniz sitenin JavaScript kodlarının çalışmasını engelleyebilirsiniz.
Google Chrome JavaScript
Google Chrome JavaScript
5. Son olarak yukarıdaki resimde gösterdiğim gibi sağ tık engelini kaldırmak istediğiniz sitenin adresini yazın ve ardından "Engelle" seçeneğini seçip "Bitti" ye tıklayın. Tüm yapmanız gerekenler bunlar.

Kod bilginiz varsa eğer farlı yöntemler de kullanabilirsiniz. Örneğin Ctrl U yardımıyla sitenin tüm kodlarına ulaşabilir ve istediğiniz yazı veya resmi oradan kopyalayabilirsiniz. Ayrıca Mozilla Firefox'a "firebug" eklentisini ekleyip yine aynı şekilde istediğiniz kısmın kodlarına ulaşabilirsiniz.

9 yorum:

  1. Vaayy hocam, tamam öyle olsun. Tam da siteme sağ tık engeli eklemiştim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Akşam akşam beni güldürdünüz ya Allah da sizi bir ömür güldürür inşallah. Ama cidden paylaşmadan önce bir kaç defa düşünmüştüm, paylaşayım mı diye. Hatta dün paylaşacaktım da bugüne erteledim :))

      Sil
  2. Valla ben de yaptım.Çok kolay ve anlaşılır anlatmışsınız.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Yaaa.. bu kötü olmuş ama.. ben de ne güzel sağ tık engeli yapmıştım diye seviniyordum :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı durumlarda ihtiyaç duyabiliriz bu yönteme..

      Sil
  4. Sağ tıkı engellemek yerine farklı yöntemler denenebilir. Sağ tık menüsü ya da farklı bir sayfaya yönlendirme gibi.

    Ayrıca sizin bahsettiğiniz engeli kaldırma yöntemi kötü gözükse de faydalı. Bir sitenin herhangi bir yerini beğeniriz, kendimizde kullanmak için gerekli CSS kodlarını "Öğeyi Denetle" ile bulabildiğimiz için faydalı bir bilgi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi, farklı yöntemler kullanmak gerek. Engeli kaldırmak, dediğiniz gibi işimize yarayabilir, özellikle teknik konularda kendimizi geliştirmek adına çok katkı sağlıyor. Teşekkürler yorum için.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.