Bir robota vatandaşlık veren ilk ülke, Suudi Arabistan

27 Ekim, 2017
Bir robota vatandaşlık veren ilk ülke, Suudi Arabistan
İlginç ama gerçek. Hanson Robotics adlı firmanın ürettiği insansı robot Sophia, dünyada vatandaşlık alan ilk robot olarak kayıtlara geçti. Hem de Suudi Arabistan vatandaşı olarak!

Gelişen teknoloji ve yapay zeka ile birlikte insansı robot üretimi artık kolayca gerçekleşebiliyor. Birçok ülkede polis robotlar, yaşlı insanlara yardım etmesi için üretilen robotlar mevcut zaten. Tabi hiçbirine vatandaşlık verilmemişti bu zamana kadar.

Suudi Arabistan, petrole olan güvenin azalmasının ardından, ülkenin gelir kaynaklarını teknolojik alanlara kaydırmayı amaçlayan sayısız proje başlattı. Dev bir metropol inşa etmek, sanayi kurmak, uzay teknolojilerine yatırım yapmak ve yapay zeka gelişimine katkıda bulunmak, bunlardan yalnızca birkaçı.

Özellikle yapay zeka konusunda ciddi atılımlar yapmayı planlayan Suudi Arabistan hükumeti, ünlü Holywood yıldızı Audrey Hepburn’e fiziksel olarak benzetilen üstün yapay zekaya sahip robot Sophia’ya vatandaşlık vererek tarihe geçti. Bu hafta Riyad’da gerçekleştirilen iş zirvesinde basına bir vatandaş olarak tanıtılan Sophia, Suudi Arabistan vatandaşlarıyla aynı özlük haklarına sahip.

Bu haberi duyan insansı robot Sophia'nın verdiği yanıt ise: "Dünya'nın ilk vatandaşlık hakkına sahip olan robot olmaktan gurur ve onur duyuyorum" şeklinde oldu. Sophia hakkında detaylı habere ulaşmak için, Dünya'nın ilk robot vatandaşı Suudi Arabistanlı.

Büyük ilerleme... Bundan 20 ya da 30 yıl sonrasını düşünmek gerçekten zor. Bu arada aşağıda yer alan videoyu mutlaka izleyin!

5 yorum:

  1. Çok ilginç. Gerçekten ilerisini hayal etmek güç hale geliyor.

    YanıtlaSil
  2. Yok artık dedirten bir şey ve artık kendime neredeyiz sorusunu sürekli sorar oldum. Gün geçtikçe teknoloji hızla ilerliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, yakında başka neler göreceğiz Allah bilir...

      Sil
  3. Video çok ilginçti. Bundan bir 50 yıl sonrasını düşünemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç gerçekten... Daha erken diye beklerken, vatandaşlık alan bir robotla karşı karşıyayız :)

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.