Mouse (fare) sağ tık engelleme kodu

07 Aralık, 2016
Mouse sağ tık engelleme kodu
Mouse (fare) sağ tık engelleme kodu
Blogger ve Wordpress'te sağ tık engel kodu. İnternet sitelerinde mouse sağ tık (tuş) nasıl engellenir? HTML sağ tık engel kodu widgeti. Blogger'da yazıların seçilmesini engelleme ve resimlerin sağ tık ile indirilmesini nasıl engelleriz?

Her ne kadar basit bir eklenti olarak ta görünse bile, mouse sağ tuşu engelleme kodu bence önemli bir konu. Geçenlerde okuduğum bir yazıda belirtildiği gibi, önemle, özenle hazırlanan içerikler sadece bir kaç saniyede kopyalanabiliyor. Bu emek hırsızlığı blog yazarlarının ve editörlerin ister istemez canını sıkıyor. Özenle çekilmiş fotoğraflar, röportajlar, haberler, anılar, gezi yazıları, yemek tarifleri, kodlar ve bir çok şey kolay bir şekilde çalınabiliyor. Bu emek hırsızlığını engellemenin yollarından biri de blog ve internet sitelerine sağ tık engel script kodu eklemek. Bu kodu eklemek oldukça basit. Aşağıda paylaşılan kodu eklenti (widget) olarak eklemeniz yeterli. Paylaştığım bu kod sayesinde yazılar seçilebiliyor ama kesinlikle mouse un sağ tuşu engelleniyor.

Blogger'a sağ tık engel kodu eklemek:


1. İlk olarak Blogger kullanıcı paneline ulaşın ve sol tarafta yer alan "Yerleşim" sekmesini açın.

2. Yerleşim sayfasında eklemek istediğiniz alan için "Gadget ekle" ye tıklayın.

3. Açılan gadget listesinde "HTML/Javascript" tıklayıp aşağıda paylaştığım kodu ekleyin ve ardından kaydedin.
<script language=javascript>
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}
document.oncontextmenu=new Function("return false")
</script>
Blogger için adımlar yukarıda belirttiğim gibiydi. Wordpress siteleriniz için aynı işlemi, yani yukarıda bulunan kodu widget olarak eklemeniz gerekir. Admin panelinde sol tarafta yer alan Eklenti (Widget) sekmesine tıklayarak istediğiniz alana yukarıdaki kodu eklenti olarak ekleyebilir ve mouse sağ tuşu engelleyebilirsiniz.

Peki SEO için ne söylenebilir?

Tüm bu işlemlerin ardından ufak bir bilgi vermek isterim. Basit bir kullanıcı bu kod sayesinde içeriklerinizi kopyalayamaz. Ama daha tecrübeli ve bilgili biri için bu kodu aşmak oldukça basittir. İnternet dünyasında sitelerde yer alan yazıları ve resimleri kopyalanmaya karşı korumak imkansız gibi bir şeydir. Eminim ki sizde benim gibi yazıların kopyalanmasından ziyade kendi sitenizde okunmasını istersiniz. Bunun da tek yolu içeriklerinizi ekler eklemez Google Webmaster aracılığıyla dizine eklemektir. Dizine eklediğiniz içerikleriniz sayesinde arama motoru Google kimin, ne zaman, ne eklediğini bilir ve ona öncelik verir. Bunun ardından kim sitenizde yer alan yazıyı ya da resmi kopyalarsa, seo için artı puan kazanırsınız. Sonuç olarak demek istediğim içeriklerinizi ekler eklemez hemen Google dizine ekleyin ve bu tarz kodlarla uğraşmayın.

9 yorum:

  1. Hocam çok teşekkürler.Bizzat kendi siteme uyguladım. Ama dediğiniz gibi bu işin ustası olan ve bu tür işlerin üstesinden gelebilecek insanlar var. Olsun, bu işlem emek hırsızlığını büyük ölçüde engelleyecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim.. Tabi büyük ölçüde kopyalamayı engelleyecektir.

      Sil
  2. Aslında düşündüm okuyunca, düşünüyorum, çok resim var çünkü blogumda... Çoktan da öte tam bir referans kaynağı. O yüzden düşünüyorum da... Yapacağım derken blogu yok ederim diye korkumdan kalkışamıyorum :))))

    YanıtlaSil
  3. Bende siteme uyguladım şu an :D Fakat mobilde uzun süre tıklanınca da kaydediliyor yada screenshot alarak. Bir nebze de olsa kurtaralım bari

    YanıtlaSil
  4. Bunun yerine sağ tıklayınca istediğin bir sayfaya yönlendiren veya menü açılan bir eklenti var. Engellemekten ziyade daha kullanışlı olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi böyle bir seçenek daha tercih edilebilir olabilir.

      Sil
  5. Kodlar sağ tıklamaya izin vermiyor fakat ctrl+c yapınca yazı kopyalanıp bir başka sayfaya yapıştırılabiliyor. ctrl+c engelleyen bir başka kod vardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuyla ilgili bir kaç yazım vardı ama güncel içeriklerden faydalanmak daha iyi olur diye düşünüyorum.

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.