Kişisel bloglarda hangi sayfalar olmalı?

28 Ocak, 2017
Kişisel bloglarda hangi sayfalar olmalı?
Kişisel bloglarda hangi sayfalar olmalı?
Kişisel bloglarda olması gereken sayfalar nelerdir? Kişisel blog sitelerinde oluşturulması gereken sayfalar nelerdir? İnternet sitelerinde olması gereken sayfalar...

Kişisel bloglardan ziyade aslında tüm internet sitelerinde olması gereken sayfalar vardır. Bu olması gereken sayfalar ziyaretçilerin, kullanıcıların internet sitesine olan güvenini arttıracak ve kısa süre içinde etkileşime geçme kolaylığı sağlayacaktır. Haber ve alışveriş siteleri gibi kurumsal kimliklerle oluşturulan siteleri daha önce mutlaka incelemişsinizdir. Misyon, vizyon sayfaları, hakkında sayfası, değerler, yönetim kurulu sayfaları, insan kaynakları, yardım, sık sorulan sorular sayfaları gibi... İşte tüm bu sayfalar ziyaretçilere kolaylık sağlamak ve marka güvenirliğini arttırmak için oluşturulmuş sayfalardır.

Şimdi kurumsal siteleri bir kenara bırakıp asıl konumuza gelelim, kişisel bloglarda hangi sayfalar olmalı?

Kişisel bloglarımızda da ziyaretçilere kolaylık sağlamak için oluşturmamız gereken sayfalar vardır. Peki bu sayfalar hangileri?

İlk sayfa "hakkımda" sayfası

Hakkımda sayfası bloglarda en çok ziyaret edilen sayfalardan biridir. Zaten ziyaretçilerin takip ettikleri blog yazarları hakkında bir şeyler öğrenmek istemeleri oldukça doğaldır. Bu yüzden kişisel olarak kendinizi tanımladığınız bir hakkımda sayfası oluşturmanız oldukça önemli. Hakkımda sayfasının nasıl olması gerektiği konusunda kendinizi yormanız gerekmez. Paylaştığınız içerikler doğrultusunda ziyaretçilerin merak edebilecekleri konular çerçevesinde bilgiler vermeniz yeterli olacaktır. Tabi destan gibi doğumunuzdan eğitiminize, iş hayatınızdan çocuklarınıza kadar her şeyi açıkladığınız bir hakkımda sayfası da oluşturabilirsiniz. Bu tamamen sizin elinizde. Benim hakkımda sayfamı da şuradan ⇢ hakkımda kontrol edebilirsiniz.

İkinci sayfa, iletişim sayfası

İletişim sayfası kesinlikle olması gereken bir sayfadır. Bir çok konu hakkında insanların size ulaşabileceği bir sayfanın olması oldukça önem arz etmektedir. Genelde blog dünyasında iletişim sayfasında sadece bir form bulunur. İletişime geçmek isteyenler bu formu doldurarak size email yoluyla ulaşırlar. Ama iletişim sayfasında sadece form olması bence yeterli değildir. Çünkü iletişime geçmek isteyenlerin form ile kime ulaştıklarını ya da ne zaman cevap alabileceklerini belirten bir iletişim sayfası olması gerekir. Örneğin kurumsal firmaların iletişim sayfalarını incelediğimizde adres, telefon numaraları, e-posta adresleri, çalışma saatleri gibi bilgilerle karşılaşıyoruz. Bu yüzden iletişim sayfası hazırlarken bu tür ekstra bilgilere de yer vermeliyiz.
İletişim sayfası için form hazırlama [kodsuz]
Benim oluşturduğum iletişim sayfasına ulaşmak için buraya tıklayın.

Gizlilik politikalarının yer aldığı sayfa

Belki de blogda en az görüntüleme alan sayfa bu sayfadır, gizlilik politikası sayfası. Bu sayfa AdSense ve benzeri reklam yayınlarını yapan blog sayfalarında olması tavsiye edilen bir sayfadır. Bu sayfada ziyaretçilerle ilgili nasıl ve ne tür bilgilerin toplanıldığından bahsedilir. Blogumda yer alan Gizlilik Politikası sayfası için tıklayın.

İçerik kullanımı için kullanım şartları sayfası

Olması gereken önemli sayfalardan biri de içerik kulanım şartlarının yer aldığı sayfadır. Bu sayfada içeriklerinizden alıntı yapmak isteyenlerin hangi kurallar çerçevesinden alıntı yapabileceklerinden bahsedebilirsiniz. Özellikle özgün içeriklerin çalınması durumunda ne tür yasal işlemlerin olduğu ve hukuki olarak ne tür işlemleri başlatabileceğinizden bahsedebilirsiniz. Örneğin ben kulanım şartları sayfamda aktif link verilmeden kesinlikle içeriklerden alıntı yapılmasına müsaade etmediğimi belirttim. Siz de bu şekilde bir kullanım şartları sayfası kurarak, bilgilendirme yapabilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde Youtube'da gezinirken şöyle bir video ile karşılaştım. Videoda ShiftDelete.Net'in kurucusu Hakkı Alkan, hırsızlık yaptığı için CNN TÜRK'e çağrıda bulunuyor. Bu videoda az çok, bahsettiğim sayfaların ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.

Sonlara doğru...

Genel olarak tavsiye edilen ve Google'un da önerdiği sayfalar bunlar. Bu sayfalar dışında dilediğiniz sayfayı da oluşturabilirsiniz. Bu yazımda bu kadardı. Umarım faydalı olmuştur.

3 yorum:

  1. İzledim videoyu gerçekten de çok haklılar. Ne diyeyim bilemiyorum artık haber sitelerine de farklı bir gözle bakacağım. Bu arada paylaşım için teşekkürler, ben de bu sayfaları bloguma ekleyeceğim ve iq seviyesi düşük olan insanlar için de oklarla göstereceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklılar, bu tür içerik hırsızlığı blog yazarlarının da başına gelebilir, belki de gelmiştir. Google bakalım nasıl bir çözüm getirecek? Rica ederim... :)

      Sil
  2. Gizlilik Politikaları ve Kullanım Şartları sayfalarını oluşturmam lazım. Yakın zamandaki planım bu olsun.Teşekkürler..

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.