Blog nedir?

Blog nedir?
Blog nedir?
Blog, İngilizce kelimeler olan web ve login kelimelerinin (weblog) bir araya gelmesiyle oluşan bir terimdir. Blog kelimesi için ağ günlüğü, günce, günlük gibi tanımlamalar da kullanılmakta. Tam anlamıyla bir tanımlama yapmak gerekirse; kişilerin kayda değer buldukları düşünceleri, anıları, tecrübeleri, bilgi ve birikimleri diledikleri gibi paylaşabildikleri web sayfalarına blog denir diyebiliriz. Bloglarda genellikle güncelden eskiye doğru kronolojik olarak sıralanmış yazılar ve bu yazılara yapılan yorumlar yer alır. Çoğunlukla her yayının sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı yer alır. İçeriklere yapılan yorumlar ise blogların olmazsa olmazıdır.

Blog nasıl kurulur?


Teknolojinin özellikle internet dünyasının gelişmesiyle birlikte, blog sayfaları kurmak için teknik bilgi birikimine sahip olmak gerekmiyor artık. Yazarlar tercihleri doğrultusunda Google Blogger gibi ücretsiz blog servislerini kullanabildikleri gibi Wordpress, Joomla ve Drupal gibi içerik yönetim sistemlerini kendi sunucularına entegre ederek de blog sayfaları oluşturabilirler. Bunların dışında normal bir web sitesi kurmak için izlenmesi gereken adımlar blog sayfaları için de geçerlidir. Nihayetinde bloglar da birer web sitesidir.

Bloglar için birer web sitesidir diyebilir miyiz?


Evet, bloglar da birer web sitesidir kesinlikle. Günümüzde haber paylaşan sitelere nasıl haber sitesi deniliyorsa ya da nedir sorularına verilen yanıtları bir arada tutan web sitelerine nasıl sözlük siteleri deniliyorsa; kişilerin kendi düşüncelerini, bilgi ve birikimlerini diledikleri gibi paylaştıkları web sitelerine de blog sitesi deniliyor. Tabi farklı bir konsebe sahip olduğu ve teknik bilgi gerektirmeyen sistemlerle ücretsiz olarak kolayca kurulabiliyor olduğu için farklı algılanabiliyor. Bunun en büyük sebebi ise Google Blogger. Google'un, Blogger hizmeti sayesinde sanki birer Facebook hesabı açıyormuşuz gibi blog sayfaları oluşturabiliyor olmamız bunun temel sebebi.

Blog türleri nelerdir?


Blog oluştururken, doğru blog türünü seçmek çok önemlidir. Blog türü, blogun amacını ve hedeflerine ulaşma şeklini gösterir. Bu, bu hedeflere ulaşmak için doğru stratejiyi belirlemede yardımcı olur. Bu kısımda genel olarak sınıflandırılan blog türleri yer almakta.

Kişisel blog: İnternet üzerinde bireysel olarak oluşturulan, genel veya belli bir odak noktası olan blog çeşididir. Büyük oranda blog yazarının ismini veya takma adını alırlar. Yazarın bireysel günlüğü olmak dışında gündemi kendi kalemi ile yansıttığı ortamdır. Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar. Bloglarda en fazla rastlanan türdür. Kişisel bloglar özellikle de son dönemde oldukça büyük yaygınlaşma göstermiştir. Kişisel blog terimi de aslında kendi içinde farklı türlere ayrılabilirler. Kişisel marka blogları, kişisel hizmet blogları gibi.

Niş blog: Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman ya da tecrübeli kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, dijital pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri gibi birçok alanda içerik paylaşan niş bloglara denk gelebilirsiniz. Ama ülkemizde yemek, makyaj ve moda blogları oldukça rağbet görmektedir.

Topluluk blogları: Daha çok üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen blog türüdür. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır. Günümüzde bu türden içerik paylaşan bir çok blog türü bulunmaktadır.

Kurumsal bloglar: Daha çok trafik elde ederek daha çok müşteriye ulaşmayı planlayan şirketler tarafından oluşturulan ve yönetilen blog sayfalarıdır. Bu blog sayfaları ile firmalar, sektörle ilgili bilgilere, yeniliklere yer vererek ilgili kişileri potansiyel müşteriye dönüştürmeyi planlarlar. Ama kurumsal blogların da aslında, çalışanları ya da destekleyicileri tarafından oluşturulup, yönetilmesi asıl olması gerekendir.

Neden blog kurmak isteyelim ki?


Blog oluşturarak firmalarınızın dijital pazarlama daha etkin rol almasını sağlayabileceğiniz gibi kişisel markanızı da oluşturabilirsiniz. Dilerseniz blog tutarak sadece yazmanın verdiği keyfi tadabilir ve aynı zamanda tanıtıcı içerikler paylaşarak gelir de elde edebilirsiniz. Günlük mahiyetinde tuttuğunuz blogunuzla yaşadıklarınızı geleceğe miras bırakabilir ve aynı zamanda eserlerinizi binlerce, milyonlarca insanla paylaşabilirsiniz. Kısacası bir blog sayfası ile dilediğiniz her şeyi yapabilir ve başarabilirsiniz.

7 yorum:

  1. Blogum olmasına rağmen severek okuduğum bir yazı. Söyledikleriniz çok doğru. Her insan içindeki duyguları bir şekilde dış dünyaya haykırmak ister ve bunu blog açarak yapması mümkün.

    YanıtlaSil
  2. Blog hakkında bu bilgilendirme çok güzel oldu. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, size bir konuda danışmak istiyorum. Malum g+ kapanıyor, bloğa girişler g+ ile yapılıyor. Ben profilimi blogger'a çevirdim ama giriş ve çıkışları nasıl yapacağız g+ kapandıktan sonra? Yine e-mail ve şifre ile mi giriş yapacağız yoksa onu da mı değiştirmeliyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Blogger.com'dan e-posta ile giriş yapabilirsiniz.

      Sil
  4. Merhaba Öncelikle Çok Değerli Bilgiler Vermişsiniz Genç Nesillerin Bu Bilgiler den Çok Yararlanıcana Eminim Elinize Emeğinize Yüreğinize Sağlık Bir Kaç Sorum Olucaktı Zaman Ayırabilrseniz Çok Sevinirim
    Saygılar

    YanıtlaSil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.