SEO terimleri ve anlamları

08 Şubat, 2018
SEO terimleri ve anlamları
SEO terimleri
Nihayetinde bir blog yazarıyız ve ister istemez teknik sorunlarla karılaşıyoruz. Her ne kadar bilgi sahibi olmasak ta maalesef araştırmaya ve öğrenmeye ihtiyacımız var. Özellikle yazılarımızın arama sonuçlarında üst sıralarda görünmesi için de SEO diye adlandırılan şu afili kelimenin ne anlama geldiğini ve nasıl yapıldığını ucundan da olsa bilmek durumundayız. (SEO uyumlu makale nasıl yazılır?)

Daha önceki yazılarımda SEO ile ilgili bir çok konuya değinmiştim. SEO kategorisinde yer alan yazılarım, içeriklerinizi ve blogunuzu ön sıralara çıkarmak için oldukça etkili olacaktır. Bu yazımda ise en başa dönüp SEO ile ilgili terimleri ve anlamlarına yer vereceğim. SEO çalışmalarında sık sık kullanılan SEO terimleri ve anlamları:

SEO terimleri

Title nedir?
Title, başlık anlamına gelir. Blogunuzun ya da web sitenizin başlıkları mesela birer title olarak geçer. Ayrıca linklerin isimlendirilmesinde de kullanılır. Örneğin post title gibi...

H etiketleri nedir?
H etiketleri, yazı içerisinde kullanılan alt başlıklardır. H1, H2, H3 şeklinde belirtilir ve HTML'de
<h1>...</h1>
şeklinde girilir. Yazı içerisinde vurgulamak istediklerinizi (başlıkları) önem sırasına göre küçükten büyüğe H etiketlerini kullanarak belirtebilirsiniz.

H1 etiketi
İçeriklerde ana başlıklar için kullanılan H etiketidir. Önem sırasına göre düzenlenen H etiketleri arasında ilk sırada yer alır ve ana başlıklar için kullanılması gerekir.

Black and White Hat SEO nedir?
Bu terimler hack dünyasında da kullanılır. Faydalı işler ya da legal işler için hack yapanlar beyaz şapkalı, kötü amaçlara hizmet eden hackerlar ise siyah şapkalı hacker olarak tanımlanırlar. SEO sektöründe de bu kelimeler yer alır. Yasal olmayan yollarla üst sıralara çıkma işlemine black hat SEO, doğal yollarla üst sıralar çıkma işlemleri ise white hat SEO olarak tanımlanır.

Spam nedir?
Spam daha çok yazılımlar aracılığıyla yapılan paylaşımlardır. Kısa sürede çok sayıda yapılan paylaşımların oluşturduğu kirliliktir. Örneğin spam yorumlar...

Bu arada Nofollow, Dofollow, Alexa, Backlink, Canonical, Pingleme, Hacklink ve Robots.txt dosyası terimlerine daha önce blogumda detaylı olarak yer vermiştim. O içeriklere de göz atmanızı tavsiye ederim.

Keyword nedir?
Keyword, anlaşılacağı üzere anahtar kelime anlamına gelir. Daha çok üst sıralar çıkmak istenen kelimeler için kullanılır.

Tag nedir?
Etiket anlamına gelir ama bir çok farklı yerde karşımıza çıkar. Örneğin içeriklerin ilgili olduğu anahtar kelimeleri arama motorlarına bildirmede kullanılır. Ya da meta tag, web sitelerin anahtar kelimelerini belirtmek için kullanılır.

AdWords nedir?
Google'un reklam yayın sistemidir AdWords. Hem arama sonuçlarında hem de bizim sahip olduğumuz web siteleri gibi anlaşmalı web sitelerde reklamların görünmesini sağlayan sistem. Dünyanın en büyük reklam ağıdır desek yeridir.

SERP nedir?
Search Engine Result Page kelimelerinin kısaltılmış halidir SERP. Türkçe anlamı ise arama motoru sonuç sayfasıdır. Kullanıcıların arama motorlarında yaptıkları aramaların ardından sonuçların listelendiği sayfaya verilen isimdir.

Anchor Text nedir?
Çapa metni olarak adlandırılan Anchor Text, bir dokümana ya da bir web sayfasına bağlantı verilirken görünen bağlantı metnidir.

Google Sandbox nedir?
Spam yapan web sitelerine, Google tarafından verilen bir cezadır sandbox. Girmesi kolay ama çıkması bir hayli zor olan bir filtredir. Sandbox'a giren siteler arama sonuçlarında eski konumlarını kaybeder hatta hiç görünmezler.

2 yorum:

  1. Blog yazısı yazarken H etiketleri çok önemli, başlık yani title çok önemli yazıya uygun bir başlık ve ilgi çekici bir başlık olması çok önemli. Bu konuda kendini geliştirmek isteyenler için çok faydalı bir içerik olmuş gerçekten.
    Eline sağlık kardeşim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için oldukça etkili. Teşekkür ederim..

      Sil

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

Copyright © 2016 - 2024 Blog Tecrübem. All rights reserved. Powered by Dijidal.com and Blogger. I Google
Sitede yer alan tüm içerikler Blog Tecrübem'e aittir, kullanım koşulları çerçevesinde alıntı yapılabilir.